5 Tips om motorcykelsäkerhet för rådjurssäsongen

Höst betyder vanligtvis kallare dagar och vackra blad. Men det är också parnings- och migrationssäsong för rådjur. Rådjur är mer benägna att korsa vägen av din motorcykel från oktober till december än vid någon annan tid på året. Maj och juni ger också ökad aktivitet, då unga rådjur börjar flytta till nytt territorium.

Hjälp till att hålla din tur säker och följ dessa motorcykelsäkerhetstips för rådjurssäsong.

1. Var på din vakt vid gryningen och skymningen

Rådjur är vanligtvis mest aktiva under skymning och gryning. Denna rörelse ökar din risk för att kollidera med ett rådjur under dessa tider på dagen. Under rådjurssäsongen, när himlen är mörk eller solen är låg, se till att hålla ögonen öppna för rådjur. Om du kör när det är mörkt eller solen är låg rekommenderar vi att du bromsar ner i områden där rådjurskorsningsskyltar är upplagda. Du bör skanna sidan av vägen efter rådjur. Du kanske ser “ögonsken” när du åker, vilket är din strålkastare som reflekteras i rådjurets ögon.

2. Om du ser ett rådjur, leta efter andra

Rådjur förflyttar sig ofta i små flockar. Så om du upptäcker ett rådjur under din resa, sakta ner. Det kan finnas fler rådjur i området som du inte har sett ännu. Rådjur korsar ofta vägarna en fil åt gången. Om en passerar framför dig, stanna för att vara säker på att fler rådjur inte följer efter det första.

3.  Avvik inte om en kollision är oundviklig

Om du ser ett rådjur på vägen under en ridtur, gör ditt bästa för att undvika det. Det är dock inte det säkraste alternativet att avvika för att missa ett rådjur eftersom du vill hålla din motorcykel stabil. Rådjur kan vara oförutsägbara – ibland kan de stanna på vägen eller springa tillbaka. Att bromsa till du stannar kan vara det säkraste sättet. Åk också med händerna så de täcker bromsarna så att du kan börja bromsa så fort du ser ett rådjur.

4. Åka en motorcykel med Antilås Broms System

Antilås Broms System (ABS) kan hjälpa dig att hålla bättre kontroll över ditt fordon när du försöker stanna snabbt. ABS förhindrar att en motorcykels hjul låses fast i en hård inbromsning, vilket kan innebära ett allvarligt fall. Så om du är på marknaden kan du överväga att köpa en motorcykel som har ABS.

5. Sprid ut er om ni åker i en grupp

Även om det alltid är bra åknings övning att sprida ut sig under gruppturer, detta är särskilt viktigt om du åker på tidig kväll under hösten och tidig vinter. Avstånd mellan motorcyklister kan hjälpa till att förhindra att en motorcyklist kolliderar med andra i gruppen om någon behöver bromsa snabbt. Vi rekommenderar att man åker i utspridd formation med minst 2 sekunders avstånd mellan motorcyklisterna.

En skarp höstdag kan vara en underbar tid att ta sig ut på sin motorcykel, men det är viktigt att vara extra försiktig när rådjur kan vara i närheten. Följ dessa motorcykelsäkerhetstips för rådjurssäsongen för att skydda både dig och din motorcykel.

Posted in Säkerhet.