(a) finns allt med? (b) i vilket skick är det? Men först några formaliteter:
- Äger verkligen säljaren hojen, och har han/hon betalt den? Kolla via Vägverket: ring 0771-25 25 25, skicka ett SMS till 71456 eller sök på Vägverkets hemsida: www.vv.se.
- Hur många tidigare ägare finns det? Går att undersöka via Vägverket (www.vv.se).
- Har hojen blivit ordentligt servad? Kolla servicehäftet.
- När besiktigades den senast, och blev den godkänd?
Fundera på om det krävs några större utlägg pga att något saknas eller är förslitet. Ett fel inom vart och ett av de här områdena bör innebära en reduktion av priset:
- Däcken – ett par nya kostar minst 2-3 000 kr.
- Ar alla delar med? Kåpor och annat, t ex märken och emblem som kan plockas av, kan vara dyra eller omöjliga att ersätta.
- Bromsarna – hur slitna är de?
- Rostiga fälgar och avgassystem? Dyra att byta – ett avgassystem kan kosta mer än 10 000 kr.
- Transmissionen – kolla kedjan och drevet eller drivremmen och kopplingen .
- Bucklor och repor – även om du kanske inte tycker det gör så mycket, så innebär skador av det här slaget ett lägre pris den dag du ska byta in den hos en handlare. Skador tyder också på att ägaren kört vårdslöst och varit allmänt slarvig.
En allmän inspektion av cykeln ger en hel del information. Ser den välvårdad ut på ytan, så år det troligt att den är det under ytan också. Har ramen blivit svetsad, exempelvis efter en krasch, så kan du oftast se det. Oljeläckage frän motor, transmission, stötdämpare och framgaffel avslöjas ganska lätt. Andra saker som är lätta att kolla är:
- Vajrar och reglage, som ska vara välsmorda och inte göra motstånd som tyder på att de börjar fransa upp sig eller har knäckta höljen.
- Instrument/instrumentbelysning.
- Strålkastare, inkl reflektor.
- Blinkers och övriga lampor.
Att motorn är i god kondition är en förutsättning för att du ska intressera dig för hojen överhuvudtaget, såvida du inte köper den för att ”skruva” med. Här är några saker att kolla:
- Lättstartad?
- Svarar den bra på gaspådrag?
- Är den tystgående när den blivit varm? Vissa motorer slamrar dock alltid en del, t ex från kamkedja, ventillyftare och stötstänger, men det får absolut inte höras något slammer eller knackningar från glappa vev- eller ramlager.
- Ser oljan fräsch ut? Titta på oljestickan. Riktigt tjock och svart olja tyder på att den inte är bytt på länge. Vitaktig och ibland skummig olja är tecken på att kylvatten läcker in i oljan.
- Blåaktig rök ur avgasröret avslöjar slitna kolvringar, cylindrar eller ventilstyrning. Varning!
Går motorn bra kan du räkna med att tändsystemet fungerar som det ska. Misstänker du att allt inte står rätt till med motorn bör du undersöka tändsystemet och/eller låta testa kompressionen, t ex på en mc-verkstad eller hos Motormännen. Bränslesystemet kan vålla en del problem och bör därför kollas:
- Ingen rost i tanken eller på dess undersida?
- Hela och täta bränsleledningar?
- Fungerar bensinkranen (om det finns en sådan) som den ska – inget läckage?
Allt detta är egentligen ganska enkelt att undersöka. Skulle det trots allt uppstå något allvarligt fel efter köpet så bör det visa sig ganska snart om du bara ser till att köra en rejäl vägsträcka under garantitiden. Har du garanti är det då normalt sett inte något större problem att få felet åtgärdat.