När du väl bestämt dig för vilken typ av motorcykel som passar dig så kommer frågan: vilket märke? Det är naturligtvis i stort sett en smaksak, som vi inte kan ge några specifika råd om. Besök någon av de stora mässorna, där du kan jämföra och tala med specialister. Provkör hos några handlare. Jämför priser och se vad du får för pengarna. En motorcykel behöver inte vara bättre bara för att den är dyrare än en annan; kanske har tillverkaren bara lyckats bättre i sin marknadsföring. Fundera på att köpa fjolårsmodellen, som ofta säljs ut till ett betydligt lägre pris. Tänk dock på att andrahandsvärdet också blir lägre när modellen är ett år äldre.
Om du ska köpa begagnat kan det vara en god idé att studera de prislistor som tidskrifterna mcnytt och Bike publicerar i nästan varje nummer. Där kan du se hur mycket priset faller år för år för mer än 200 olika modeller av alla de större märkena. Priserna gäller körklara och felfria motorcyklar som körts normala sträckor per säsong och som säljs med garanti av SMR-handlare (medlem i Sveriges Motorcykelhandlares Riksförbund).
Köper du privat kan du naturligtvis hitta betydligt lägre priser, men löper också större risk att du får något (dyrbart) fel på köpet. Annonser hittar du i mc-tidningarna, inklusive MC-börsen och MC-Guiden, i Gula Tidningen och på webben, där blocket.se har det största utbudet.
En sak att tänka på i sammanhanget är finansieringen. Begagnat är naturligtvis billigast, men har du inte tillräckligt med egna pengar kanske det är lättare att finansiera köpet av en ny motorcykel. Handlarna har ofta goda kontakter med bankerna. Dessutom är garantierna alltid mer generöst tilltagna för nya än för begagnade fordon.
Hur stor är risken då, när du köper en begagnad hoj? Jämfört med att köpa en begagnad bil är det lättare att köpa en begagnad motorcykel, åtminstone om du har lite vana att studera motorcyklar eller har någon kunnig person med dig. Motorcykeln är ju mindre och enklare än bilen, och visar bättre upp ”vad den har”. Har någonting blivit lagat, så ser du det lättare. Dessutom körs ju en hoj betydligt mindre än de flesta bilar och slits därför inte i samma utsträckning. Rostangrepp är sällsynta.