Så gör du motorcykeln redo för säsongens första åktur

När våren ger varmare väder kan du vara redo att rulla den där motorcykeln ur garaget för första gången på månader. Innan du åker ut på vägen för första gången den här säsongen, är det dock viktigt att se till att den är redo att köras. Från att ge din motorcykel en god rengöring till att få igång motorn, överväg dessa tips för att säkerställa att din första resa i vår blir säker.

Rengör den

Även om du täckte din motorcykel och förvarade den inne under lågsäsongen är troligtvis en liten vårrengöring i ordning. Du kanske helt enkelt kan torka av motorcykeln med en mjuk trasa, eller så kan du behöva använda lite vatten och rengöringsprodukter som passar din motorcykels färg, metallfinish och sätesmaterial.

När den är ren, applicera ett mjukt vax för att skydda färgen mot solskador och mindre repor – och för att ge den en fin glans. Det är viktigt att använda lämpligt vax för din speciella motorcykel för att förhindra skador (be om hjälp hos din lokala motorcykelåterförsäljare eller reservdels butik). För att vara säker ska du testa den på en obemärkt plats innan du applicerar på resten av färgen. Vi rekommenderar också att du applicerar ett skyddsmedel på sätet och sadelväskorna.

Kontrollera att bensinen fortfarande är bra

När din motorcykel har varit förvarad i mer än sex veckor är det viktigt att kontrollera allt bränsle som återstod medan den var förvarad. Du vill göra detta även om den hade en full tank med bensin (vilket är ett bra sätt att förhindra rost), eftersom bränslet kan avdunsta och lämna efter sig ett lackliknande ämne.

När du har öppnat motorcykelns bränslelock, se till att bränslet är rent och konsistensen inte har förändrats. Om det är någon fråga om bränslets kvalitet, töm bränsletanken och förgasarens flottörskålar innan du startar motorn för att undvika kostsamma reparationer. Du vill också kontrollera jetsen för tilltäppning och rengör bränslefiltret också.

Inspektera däcken

Kontrollera båda däcken för hål, sprickor eller andra skador. Du vill också kontrollera att det fortfarande finns gott om slitbana på däcken och att trycket är OK. Om däcken tappade luft under förvaring, fyll på däcket till rekommenderat tryck.

Om du märker skador på däcken, reparera eller byt ut dem. Försök inte att köra med tvivelaktiga däck.

Kontrollera eller byt olja

Om du lägger motorcykeln i förvaring utan att lägga in färsk olja först, bör du byta både olja och filter nu. Även om du bytte ut din motorcykels olja innan du la den i förvaring, kontrollera dess nivå och kvalitet. Om oljan ser mjölkig ut efter att motorcykeln har körts ett tag är den förmodligen förorenad och måste bytas.

Bli laddad

Om du sladdladdat ditt batteri eller använde ett anbud under förvaringen borde den vara redo att köra. Det är dock en bra idé att kontrollera laddningen och vätskan. Om du inte hade batteriet anslutet till en laddare under vintern, anslut det till ett anbud för att få det laddat. Oavsett om det är laddat i förvaring eller inte, kontrollera ditt batteri för korrosion nära terminalerna och eventuella läckor.

Gör dig redo att åka

Innan du åker ut på vägen, kontrollera att alla lampor fortfarande fungerar och byt ut lamporna vid behov. Pumpa bromsspaken och pedalen några gånger för att få luft ut ur linorna och applicera sedan bromsarna för att vara säker på att de fungerar.

Detta är också en bra tid att titta över din åk utrustning och ersätta allt som är slitet. Kontrollera visiret för repor och byt ut hjälmen om den är fem år gammal (eller äldre).

När du är på din motorcykel kommer en stadig men kort tur att cirkulera vätskor och kan varna dig för alla oadresserade problem, till exempel en grov tomgång. Att börja med en enkel åktur hjälper också att ge din kropp en chans att vänja sig att åka igen efter några månader.

Nu när du har gjort din motorcykel och utrustning redo för vägen kan du njuta av säsongens första åktur vetandes att du har slutfört lite förebyggande underhåll.

Posted in Motorcykelvård.