Vårda utrustningen

Hjälmen tvättas lämpligen på utsidan med ett milt rengöringsmedel såsom handdiskmedel eller tvål, sköljs med vatten och torkas. Visiret kan tvättas på samma sätt. Var noga med att bara använda en mjuk, ren trasa som inte repar!

Samtidigt som du rengör hjälmen bör du inspektera den och kontrollera att det inte finns några skador. Insidan kan också tvättas med ett milt tvättmedel och blåsas torr med en hårtork. Det finns också spray för insidan, både för rengöring och för att få en fräsch doft. Akta dig för att spruta på visiret bara! En del hjälmar har uttagbar ”inredning”, vilket förstås underlättar tvätten.

Skinnkläderna tvättas lämpligen med en trasa eller svamp fuktad i ljummet vatten. För att inte skinnet ska torka och börja spricka är det viktigt att regelbundet – särskilt om det blivit vått av regn – rengöra med skinnrengöringsmedel och fetta in med särskild olja.

På samma sätt sköter man läderstövlarna, men till dem har man ett särskilt fett i stället för olja. Använd olja/fett som finns att köpa i mc-butiker. Sådant som är avsett för hästsadlar och remtyg är gjort för att motsvara andra krav. Allvädersställ går som regel att tvätta i tvättmaskin – kolla noga på etiketterna vad som gäller! Och kom ihåg att kläder med membran inte ska centrifugeras. Var noga med att alltid torka din utrustning snarast möjligt efter en blöt tur – särskilt när det gäller skinnkläder. Skinn angrips lätt av mögel och andra hungriga organismer.