Tips för att köra motorcykel som ett proffs

Att köra på en motorcykel kan vara mycket roligt, men det är viktigt att lära sig bra vanor så att du kan göra det säkert. Om du inte vet vad du gör och inte är ordentligt förberedd kan du försätta dig själv i fara. Om du vill åka som ett proffs ska du tänka på dessa tips om motorcykelåkning:

1. Träna och öva

Oavsett om du bara börjar eller vill lära dig mer avancerade färdigheter, är att ta motorcykelträningskurser en av de bästa saker en motorcyklist kan göra. Ett antal stater kräver faktiskt motorcyklistutbildning för att få licens. Dessa är vanligtvis praktiska lektioner som innehåller grunderna om säkerhet, hur motormotorcykeln fungerar och det rätta sättet att åka på.

Det enda sättet att bli bekväm på din motorcykel och att  göra åkningstekniker perfekt är att öva. Hitta en tom parkeringsplats eller, beroende på din motorcykel, ett öppet fält där du kan få en känsla för din speciella motorcykel och hur den hanteras. Vi rekommenderar att du kör i medurs och moturs cirklar samt åttor för att öva din svängning. Detta är också ett bra ställe att öva på att göra hårda stopp utan att smälla på bromsarna.

2. Förbered din motorcykel

Det är en bra idé att kontrollera motorcykeln från topp till botten före varje resa. Detta inkluderar kontroll av vätskeläckage, undersökning av lampor, signaler, bromsar, bältet, kedjan och däcken och justering av speglarna. Det är också en bra idé att hålla sig uppdaterad om tillverkarens rekommenderade underhåll, inklusive rutinoljebyte.

3. Klä dig i rätt utrustning

Du bör alltid ha säkerhetsdräkt på, oavsett hur lång eller kort resan är. Lämplig utrustning skyddar dig inte bara, den kan också hjälpa dig att hålla dig bekväm under olika förhållanden. Det finns många alternativ tillgängliga, grunderna du bör tänka på är:

• Hjälm: motorcyklister ska bära en hel ansiktes hjälm som uppfyller avdelningen för transportnormer.

• Kläder: Ha på dig en jacka, byxor eller motorcykeldräkt tillverkad av slitstarka material eller läder. Ett par stövlar som täcker vristen och fullfingerhandskar med stoppning på handflatorna är också en bra idé. Överväg att välja ljusa färger och reflekterande material så att du är mer synlig för andra förare.

• Ögonutrustning: vindrutan på din motorcykel är vanligtvis inte tillräckligt skydd för dina ögon. Om din hjälm inte har en sköld, överväg ett par motorcykelglasögon.

4. Sväng försiktigt

Det är viktigt att lära sig att luta sig in en sväng – du vill inte vara vinkelrätt mot vägen, men du vill inte luta dig så långt att du välter motorcykeln. När du svänger, sakta ner och flytta sedan styret i den riktning du vill åka. Håll dina fötter på knaggarna och knäna nära bensintanken. Luta dig in i kurvan och titta vart du ska istället för att titta rakt framåt – fokusera på vart du vill åka. Vi rekommenderar också att hålla en jämn gas eller accelerera bara något genom en sväng.

5. Kör defensivt

Att dela vägen är viktigt, men andra förare letar inte alltid efter motorcyklister. Det är viktigt att vara en defensiv förare och anta att bil- och lastbilschaufförer inte ser dig. Placera dig själv så att du kan ses och slå på strålkastarna oavsett om det är dag eller natt. Vi rekommenderar att du är särskilt försiktig i korsningar, det är där många kollisioner inträffar. Håll utkik efter faror som gropar, pölar och skräp på vägen.

Motorcyklar kan vara säkra och roliga, men bara om de körs på lämpligt sätt. Om du har övat och är beredd är det mycket lättare att koppla av och njuta av en säker tur.

Posted in Köra motorcykel.