Tips för att köra motorcykel säkert på vägen

Oavsett om du är en rutinerad motorcyklist eller en nybörjare är det viktigt att vidta vissa säkerhetsåtgärder när du kör en motorcykel. Innan du åker ut på den öppna vägen, överväg att träna lite på några grunder för motorcykelsäkerhet.

Bär en motorcykelhjälm

Det är viktigt att bära motorcykelhjälm även på korta resor. När du köper en hjälm, leta efter en med en ”DOT” -etikett på baksidan, vilket indikerar att den uppfyller säkerhetsnormerna som fastställts av Transportdepartementet. Vissa hjälmar har också en ansiktssköld för att skydda ditt ansikte och ögon från vind, regn, insekter och vägskräp. Om din hjälm inte har en sköld är det viktigt att ha skyddsglasögon för att förhindra dina ögon från att vattna medan du reser.

Klä dig i skyddsutrustning

Det är också en bra idé att bära skyddsutrustning som hjälper till att skydda dina armar och ben i händelse av en olycka. Vi föreslår att du bär antingen läder eller tunga denimbyxor och jackor och skor som täcker dina vrister. Förutom att skydda dina händer kan handskar hjälpa dig att hålla ett bättre grepp om din motorcykel. Utrustning med reflekterande egenskaper kan göra dig mer synlig för andra förare.

Det är också viktigt att klä dig för de väderförhållanden du kommer åka i för att hjälpa dig att vara bekväm på vägen.

Öva med att använda kontrollerna

Innan du hoppar på din motorcykel, ta dig en stund för att bekanta dig med kontrollerna. Det inkluderar justering av spakar och pedaler så att de är lätta att nå, prova strålkastarslamp brytaren innan du behöver använda den i mörkret och hitta platsen för tut knappen.

Om din motorcykel har en reservbränsleventil, kolla upp hur den fungerar så att du snabbt och säkert kan slå på den om du börjar få slut på bensin under din resa.

Kontrollera din motorcykel innan du åker

Om du håller dig på grund underhållning kan du undvika obehagliga överraskningar på vägen. Vi rekommenderar att du kontrollerar sex delar av din motorcykel före varje körning: däck och hjul, kontroller, lampor, vätskor, chassi och stöd. Vissa problem, som att fylla på vätskan, kanske du kan lösa själv, medan andra gånger kan du behöva konsultera en professionell för en reparation.

Var en defensiv motorcyklist

Håll din motorcykel i positioner som lätt kan upptäckas av andra bilister när du kör. Undvik till exempel att köra i en annan förares döda vinkel, och håll dig inte bakom en stor lastbil, där andra kanske inte ser dig.

Tveka inte att använda din tuta om du tror att en annan förare kan försätta dig i fara. Ett snabbt pip från tutan kan varna andra om att du är där.

Undvik vägfaror

En motorcykel kan vara mer benägna att glida och stöta på vägen eftersom motorcyklar har mindre kontakt med marken. Det är en bra idé att försöka undvika att köra över skräp, till exempel våta löv och småsten. Om du inte kan undvika att drabbas av en potentiell fara föreslår vi att du saktar ner så mycket du kan.

Försök att närma sig bulor som järnvägsspår i rätt vinkel för att förhindra att din motorcykel glider, tillägger Konsumentrapporter.

Utför motorcykelunderhåll

Rutinmässigt underhåll spelar en viktig roll för motorcykelsäkerheten. Vi föreslår att du kontrollerar ditt batteri varje månad och om vätskenivån är låg, toppar du den med destillerat vatten. Ytterligare underhållssteg listas vanligtvis i bruksanvisningen. Vi rekommenderar att service utförs hos en auktoriserad motorcykelåterförsäljare.

Att köra en motorcykel kommer med ansvar. Att göra vad du kan för att se till att du och din motorcykel är förberedda för din åktur kan hjälpa dig att ha en säkrare och trevligare resa.

Posted in Köra motorcykel.