MC-glasögon

De flesta av oss kör nuförtiden med visir som sitter fast i hjälmen. Därmed bortfaller behovet av mc-glasögon. Men om du kör med öppen hjälm bör du alltid ha skyddsglasögon!

En liten sten, som sprätter upp från en bil, eller en stor, flygande insekt kan vara tillräckligt för att förstöra ett öga för all framtid. Vill du inte bära klassiska mc-glasögon så ska du åtminstone ha splitterfria glasögon. Det finns sådana som är färglösa eller har olika solglas från ljusgult till mörkbrunt och som är tillverkade av okrossbart polykarbonat. De som är av märket Velodrom har testats med hagelgevär och tål i stort sett vilket stenskott som helst.

Det finns även visir till jethjälmar. Viktigt är att visir eller glasögon inte ger drag i ögonen. Drag frestar på ögonen och gör att du ser sämre redan efter en stunds körning = trafikfarligt!

De som måste ha glasögon på grund av synfel har det lite extra besvärligt. På vissa hjälmar är det för trångt för att glasögonen ska få plats (och det kan man naturligtvis enkelt kontrollera genom att prova). Har man integralhjälm så måste man i de flesta fall vänta med att sätta på sig glasögonen tills hjälmen sitter på plats och, omvänt, ta av glasögonen först, innan man tar av hjälmen.