Så kör du din motorcykel säkert i dåligt väder

Att vara en säker, smart motorcyklist betyder att man är beredd att åka under mindre än idealiska förhållanden. Även om du kollade på vädret innan du hoppade på din motorcykel, kan Moder Natur skicka dig några oväntade överraskningar. Följ dessa tips för att åka i dåligt väder för att hjälpa dig att vara säker på vägen.

Köra motorcykel när det regnar

Våta vägar är helt enkelt inte lika bra för dragkraft som torra vägar. Om det börjar regna under din resa, rekommenderar vi att du stannar någonstans säkert och väntar lite. Vägarna kan vara extra hala när det börjar regna och oljerester flyter till ytan. Tänk på att dragkraften fortfarande kanske inte är bra när du börjar åka igen, särskilt om det fortfarande regnar. Vi rekommenderar att du:

• Minskar hastigheten och placerar mer utrymme mellan dig och andra fordon, eftersom du troligtvis behöver ett längre avstånd för att stanna på en våt väg med mindre dragkraft.

• Undvik pölar, vilket kan göra det svårt att se hur djupt vattnet verkligen är. Undvik också blanka och släta ytor eftersom de tenderar att vara hala när det är vått.

• Kör om möjligt i ett däckspår på ett fordon framför dig. Slitbanorna på bildäcken skjuter av vatten till sidan, vilket kort kan lämna dig torkare asfalt att åka på.

• Håll dig avslappnad och undvik hård inbromsning, att accelerera snabbt eller göra plötsliga svängar på våta vägar.

Överväg att ha en regndräkt i en eller två delar, stövelöverdrag och handskar till händerna för att hålla dig torr och bekväm.

Köra motorcykel när det blåser

Stark vind kan skapa några av de svåraste körnings förhållandena. Om du kan undvika att åka på en blåsig dag är det förmodligen det bästa. Om det börjar blåsa då du redan är ute på en åktur:

• Räkna ut vilken riktning vinden blåser genom att titta på gräs, träd eller flaggor. Detta hjälper dig att veta hur du ska placera dig själv.

• Ge dig själv utrymme om vinden pressar dig ur din position i körfältet. Detta kan hjälpa till att förhindra att du kör in i det andra körfältet eller på sidan av vägen. Vi rekommenderar att du kör på sidan av körfältet där vinden kommer från.

• Luta dig in i vinden för att undvika att tippa. Var medveten om områden som du är skyddad från vinden, till exempel byggnader, trädlinjer eller till och med utrymmet mellan andra fordon. Om du lutar dig medan du åker in i dessa skyddade områden kan du tippa för långt.

Att hantera vinden kan vara både fysiskt och mentalt tröttande för en motorcyklist, så kom ihåg att ta pauser. Om du inte trivs med att köra i starka vindar är det bäst att hitta någonstans säkert att vänta ut det.

Köra motorcykel när det är kallt och halt

Även om det inte är i det döda av vintern så är hypotermi från vindkylning en möjlighet. Din kropp kan tappa värmen snabbt på grund av hastigheten på turen. För att hjälpa dig att hålla dig varm när du åker i kallare temperaturer:

• Lager med kläder kan hjälpa dig att isolera din kropp och hålla dig varm. Överväg att börja med ett bas lager av termiska underkläder. Ditt yttre lager bör vara vindtätt för att hindra kylan från att komma åt kroppen.

• Bär en isolerad hjälm med en full ansiktsmask

• Du kanske också vill ha en balaclava för extra värme.

• Överväg att bära en lätt men isolerad vinteråkningsdräkt över dina gatukläder.

• Bär vinterhandskar (och kanske också foder) och termiska strumpor eller ullstrumpor.

• Tänk på ett vattentätt yttre skikt och dubbla påsar för dina extra redskap för att hålla det torrt.

• Håll dig hydratiserad för att hålla kroppen varm. Ät dessutom några snacks på vägen för att hålla din ämnesomsättning igång och din kroppstemperatur uppåt.

Vind, regn och kalla temperaturer kan utsätta dig för faror när du är på din motorcykel. Genom att lära dig att hantera olika väderförhållanden kan du vara bättre förberedd för olika scenarier när du åker på din motorcykel.

Posted in Köra motorcykel.