Regnskydd

Vissa syntetkläder, särskilt de med Gore-Tex eller liknande membran, så kallade allvädersställ, skyddar bra vid regn. Membranet släpper inte igenom vatten som vätska men som vattenånga. Det betyder att regndropparna stannar på utsidan medan fukt från insidan kan ta sig ut genom s k diffusion. Förutsättningen för att det ska fungera är att insidan är varmare en utsidan, och det är oftast fallet.

Det linns mänga alternativ till Gore-Tex, en del lika bra, andra sämre. Många stövlar har ocksä ett sådant membran (Gore-Tex eller annat), men att de är vattentäta bör man ta med en nypa salt. Stövlarna är mycket utsatta för sprutande vatten från mötande fordon (och den egna hojen). En del stövlar som uppges vara täta klarar bara en kortare regnskur innan de börjar ta in vatten. Detsamma gäller handskar med inbyggt membran.

Att tänka på är att om du har ett klädesplagg med ett äkta Gore-Tex-membran medföljer en garanti för att du får det utbytt eller reparerat kostnadsfritt om det trots allt skulle börja läcka.

Det finns vattentäta överdrag till både handskar och stövlar. Jag har provat flera olika modeller. De flesta fungerar, men känns mer eller mindre obehagliga att använda eftersom man känner sig fumlig med både händer och fötter.

Regntäta överdragskläder är ett bra alternativ för den som kör i skinnställ. Är det tillräckligt stort kan du naturligtvis använda ett vanligt regnställ, men det finns åtminstone två skäl att varna för detta:

  • Knäppningen eller blixtlåset framtill på jackan är inte gjort för regn, fartvind och stänk från andra fordon, och släpper därför förr eller senare in vatten.
  • En del regnställ, särskilt sådana som inte är gummerade och därför lite styvare, blåses upp när man kör så att vindfånget blir obehagligt stort.

Bäst är regnställ särskilt avsedda för motorcyklister, gärna som overall i ett stycke. De är tunna och kan därför lätt tas med i en packväska, de kan ”andas” och de har längsgående flikar som täcker blixtlåsen och fästs med kardborrelås så att vattnet inte tränger in den vägen.

Risken att bilisterna inte ska se dig ökar när det regnar, så välj gärna ett regnställ som också har stark färg, t ex gult eller rött.